torsdag den 7. august 2014

Hios-v og tv fra A.C.M.E på Lystrup Station

Hios-v og Hios-tv har stået på min ønskeliste i meget lang tid. Længe har jeg gået og set på annoncer om brugte modeller fra det gamle Laser. Dette behøver jeg heldigvis ikke længere, da vognen er blevet produceret af den italienske modeltogs producent A.C.M.E. Det er også dem der har lavet de fine udgaver af lokomotivet litra EA bl.a.

Nu har jeg været på besøg hos Fyns-modeltog og købt både 3-vogns sættet med ølvogne litra Hios-v og 2-vogns sættet med FDB Distribution litra Hios-tv. Begge sæt er utroligt flot udført og ser godt ud på banen.

Billedet er venligst udlånt af Ole M. Nielsen og copyright skal respekteres.

Hios-v

Vognene er baseret på en undervogn fra Gs vognen, og blev bygget i 1982 af fabrikken Waggon-Union. Vognen var opbygget til at håndtere 24 paller med ølkasser fordelt i 6 celler internt i vognen.
Carlsberg Bryggerierne havde brug for nogle vogne, hvor der var gjort plads til paller med ølkasser, så lodsning blev gjort mere effektivt. Vognene blev brugt til at distribuere øl og vand rundt til landets mindre depoter, som oftest lå langs banen eller på sidebaner.

Hios-tv

Denne vogntype blev udviklet ud fra samme type som ovennævnte vogn. Dog blev den ombygget fra Hios-v, da Carlsberg ikke skulle bruge alle vognene længere pga. en intern omlægning til lastbiler og dels en omlægning af distributionsnettet. 

Denne ombygning skete først i midten af 90'erne. Det er faktisk muligt udefra at se en lille ændring i forhold til Hios-v vognen, idet der nederst i endegavlen er placeret et spændesystem, der skal sikre lasten i at rykke rundt inde i vognen. 

Vognen var indrettet således, at den var specialbygget til palleteret gods, hvor der var indbygget 2 hydraliste vægge, der kunne presses sammen mod midten, så godset inde i vognen ville stå stabilt ved transport. På billedet herunder ses hydraulikken udefra i midten for neden på vognen.


Lidt om modellerne

Modellen fra A.C.M.E er udført efter forbilledet, og passer rigtigt godt til min station og sidesporet Industrivej (også kaldet Sindalsvej). På Sindalsvej lå der et øldepot fra Carlsberg/Tuborg, og de modtog flere gange om ugen 4-8 ølvogne af bl.a. litra Hios-v.

Carlsberg Bryggerierne havde brug for en effektiv distribution af øl og vand, hvor det var hurtigt at læsse og tømme vognene på sidespor osv. Dette gjorde denne udgave specielt velegnet, idet der var 2 forskydelige sidevægge på hver side, som gav adgang til halvdelen af vognen på en gang. På denne måde kunne en gaffeltruck hurtigt tømme vognen.

Vognen har mange fine detaljer og påskrifter, som er fint udført og fremstillet i forskelligt materiale, så det ligner forbilledet.
I øvrigt er modellen malet med den korrekte DSB brune RAL 8025.

På modellen er der bl.a. lavet fræsninger ind i siderne på vognvæggen, hvilket tydeligt ses på forbilledet. Billedet herunder viser at det er den korrekte udførelse i forhold til forbilledet. På den tidligere Laser model, var der en form for strimmel ud, hvilket er mindre korrekt. Heldigvis er det korrekt på denne model fra A.C.M.E.


Billede venligst udlån af Ole Møller (copyright)

Over bremseomstilleren er skrevet hvilken bremsetype, der er monteret på vognen. På denne vogn er det en trykluftsbremse KE/GP. Trykket er ikke skrevet det samme sted på hver side af vognen, hvilket er helt korrekt jf. forbilledet.

Der er bl.a. også blevet plads til et tryk på aksel lejerne, hvor det orange mærke markerer typen af hjul, som er monteret. Gult mærke betyder at hjulet er sammensat af hjulring og hjulskive. Dem der er røde på hjullejet er helstøbte hjul. Grunden til at der er lavet forskel, er at der var nogle gange problemer med de sammensatte hjul, hvorfor det skulle være tydeligt hvilke vogne der skulle holdes ekstra øje med.Billedet herunder viser undervognen.


Løsdele


Trin til rangerpersonalet, luftslanger og bøjler under vognen samt krog.
Specielt trinene er lidt vanskelige at påsætte, men hvis man vrikker lidt i de håndtag der er foran det markerede hul, går det bedre med at montere trinene.
Metal bøjlerne der skal monteres under pufferne, limer jeg fast med sekund lim, så de ikke falder af ved kørsel.

Billedet herunder illustrere alle løsdelene som 1 vogn har med. Dog er koblingen ikke medtaget. Bagved ses illustrationen af hvor delene skal monteres.

Den korrekte montage er ved alle DSB GODS udgaver, at påsætte 4 trin. Der var kun monteret 2 trin på de første udgaver med sort skrift.


Billedet herunder viser trinnene på modellen. I praksis vil de nok have svært ved at blive siddende på mange folks modeller, da de vil komme meget tæt på hinanden i kurver skarpere end 80 cm.
Derudover kan man se rangergrebne, som også skal monteres (evt. limes).
Opstilling på Lystrup Station.Billede af æsken. Jeg håber dette har givet dig som læser blod på tanden omkring disse sæt vogne.

hilsen Jan


Ingen kommentarer: